Het voedingscentrum kan het niet vaak genoeg zeggen: elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Dit lijkt vrij simpel, maar er zijn maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Omdat wij dit zonde vinden, geven we je een aantal redenen om meer noten te eten. 

Minder kans op hart- en vaatziekten 

Het voedingscentrum beweert dat het eten van ongezouten noten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Daarnaast kan het ook zorgen voor een lager LDL-cholesterolgehalte, wat niet goed is voor je bloedvaten. Volgens onderzoek is er geen verschil te zien in soort noot, dus gewoon eten wat je lekker vindt! 

Stilt je honger gevoel 

Wanneer je een handje noten eet zit je langer vol dan wanneer je bijvoorbeeld een koek of mueslireep eet. Noten zitten vol eiwitten en vezels, en bevatten weinig koolhydraten. Hierdoor zit jij voor een langere tijd vol, waardoor je minder snel weer een andere snack zal pakken. Noten zijn dus ook een goede optie als je wilt afvallen, maar dan moet je het wel echt bij een handje houden.

Goed voor huid en haar

Noten bevatten enorm veel vitaminen. Zo zitten ze bijvoorbeeld bomvol vitamine E, ijzer en vitamine B. Een ander groot voordeel waar je misschien niet meteen aan denkt is dat vitamine B heel goed is voor je huid, haar en je ogen. Daarnaast zijn noten ook rijk aan mineralen als selenium en magnesium, wat weer heel goed is voor botten en spieren. Dus alleen al voor die reden zou ik zeker noten kopen online!

Noten bevatten veel onverzadigd vet

In noten zitten veel vet. Nu denk jij misschien: dat is toch helemaal niet gezond? Noten bevatten vooral onverzadigde vetten, en dat is juist wat ze zo gezond maakt. Die onverzadigde vetten helpen het cholesterolgehalte in jouw bloed laag te houden. Je kunt hier dan wel weer onderscheid maken in soort noot. Amandelen, hazelnoten en walnoten bevatten veel onverzadigde vetten, maar cashewnoten en pinda’s daarentegen weer minder.

Een prima vleesvervanger 

Wat noten tot een goede vleesvervanger maakt is vooral omdat het veel gunstige voedingsstoffen bevat. Eiwitten, ijzers en onverzadigde vetten zijn namelijk extra belangrijk voor vegetariërs. Ook als je gewoon wilt minderen met vlees eten kun je meer noten eten. Er is wel een verschil met vlees, en dat is vitamine B12. Als je geen dierlijke producten eet kun je supplementen slikken om toch voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.